Składniki / > 5 porcji

  • 3-4 banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 300g cukru
  • 150g masła
  • 1 galaretka bananowa
  • 200g biszkoptów

Przygotowanie

  • Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wody, a bananową/o smaku owoców tropikalnych w 450 ml.

  • Masło utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z dokładnie zblendowanymi bananami.
    Masę wymieszać z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i schłodzić w lodówce.
    (Uwaga: Galaretki nie powinny być schłodzone i należy wlewać je bardzo powoli, ponieważ masa może się zważyć. Jeśli jednak tak się stanie to nic strasznego. Całość należy przelać do garnuszka i energicznie mieszając lekko podgrzać – do momentu roztopienia się masła oraz uzyskania jednolitej konsystencji.)

  • Na dnie tortownicy szczelnie ułożyć dwie warstwy biszkoptów (można jedną).
    Na ciastka wylać lekko tężejącą masą bananową i wstawić do lodówki, aby bardziej stężała.

  • Po tym czasie na wierzchu ułożyć plasterki banana, a całość zalać lekko zastygniętą galaretką bananową/o smaku owoców tropikalnych.
    Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc i opcjonalnie udekorować według uznania.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Cześć!

Co powiesz na to, żebyśmy wysyłali do Ciebie najnowsze promocje?
Tak nie za często - raz w miesiącu.

Super! Teraz będziemy Ci wysłać najnowsze promocje!

Coś poszło nie tak. Spróbuj raz jeszcze.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres email. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest PHU RIBENA MICHAŁ KUCZKOWSKI NIP: 589-173-29-53 z siedzibą Wygoda Sierakowska 208, 83-340 Sierakowice.