Składniki / >5 porcji

  • BUŁKI:
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • mleko 3,2% 3/4 szklanki
  • sól 3/4 łyżeczki
  • drożdże 10 g
  • masło 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • cukier 1 łyżka
  • DO POSMAROWANIA:
  • jajko 1 sztuka
  • mleko 3,2% 1 łyżka
  • sezam 1 do posypania
  • BURGERY:
  • wołowina 700g
  • musztarda 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • ketchup 2 łyżki
  • papryka czerwona 2 łyżeczki
  • przyprawa do wołowiny 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • jogurt grecki 3 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • POZOSTAŁE:
  • ser żółty 8 plastrów
  • pomidory 2 szt
  • korniszony 2 szt
  • ogórek zielony mały
  • cebula czerwona 1 szt

Przygotowanie

  • BUŁKI:

    1. Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość.
    2. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części.
    3. Formuję kulki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.
    4. Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią.

     

     

  • BURGERY:

    1. Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma.
    2. Musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

     

     

  • SOS:

    Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz.i mieszam.

     

     

  • Bułki kroję na pół, układam liście szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Cześć!

Co powiesz na to, żebyśmy wysyłali do Ciebie najnowsze promocje?
Tak nie za często - raz w miesiącu.

Super! Teraz będziemy Ci wysłać najnowsze promocje!

Coś poszło nie tak. Spróbuj raz jeszcze.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres email. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest PHU RIBENA MICHAŁ KUCZKOWSKI NIP: 589-173-29-53 z siedzibą Wygoda Sierakowska 208, 83-340 Sierakowice.