Dania 60 minutowe GLAZUROWANE FILETY Z UDEK KURCZAKA.

Składniki / 1

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki cukru muscovado (lub miodu, melasy)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • 1 ogórek ok. 250g
  • ok. 1/3 pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

  • Glazurowane filety z udek (inaczej zwane czerwonym kurczakiem) to nie jest danie, które przychodzi pierwsze na myśl w związku z tanim gotowaniem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

     

    Wykonanie:

    • Każde udko pokroić na trzy kawałki. Włożyć do miski i wymieszać z oliwą, szczyptą soli i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na minimum 1/2 godziny.
    • W tym czasie przygotować glazurę.
    • Koncentrat, keczup, mieloną paprykę i cukier muscovado wymieszać w miseczce na gładką masę.
    • Kawałki kurczaka podsmażyć (partiami) do lekkiego zrumienienia z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokryć glazurą i wstawić do piekarnika (190 stopni) na 25 – 30 minut.
    • W trakcie pieczenia poodwracać kawałki mięsa dwa, trzy razy, tak aby z każdej strony były równomiernie pokryte czerwoną masą.
    • Ryż ugotować wg instrukcji – brązowy około 25 – 30 minut.
    • Ogórek pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z octem, cukrem i solą – wg własnego smaku.
    • Podawać jak na zdjęciu – z ryżem polanym delikatnie czerwonym sosem z dna naczynia żaroodpornego i zieloną pietruszką.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Cześć!

Co powiesz na to, żebyśmy wysyłali do Ciebie najnowsze promocje?
Tak nie za często - raz w miesiącu.

Super! Teraz będziemy Ci wysłać najnowsze promocje!

Coś poszło nie tak. Spróbuj raz jeszcze.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres email. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest PHU RIBENA MICHAŁ KUCZKOWSKI NIP: 589-173-29-53 z siedzibą Wygoda Sierakowska 208, 83-340 Sierakowice.