Składniki / 5 porcji

  • 10 szt pałek z kurczaka
  • 100 g masła
  • 100 g boczku parzonego
  • 200 g grzybów leśnych
  • 20 g mąki
  • 500 ml rosołu drobioweo
  • 3 kapelusze grzybów suszonych
  • 10-15 szt cebulki marynowanej perłowej
  • 2-3 szt marchewek
  • 2 szt liści laurowych
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku

Przyprawy*:

gałka muszkatołowa mielona, sól i pieprz

Przygotowanie

  • Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia.

  • Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem.
    Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka.

  • Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto.

  • Cienkim strumieniem wlewamy bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.

  • Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.

  • Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Cześć!

Co powiesz na to, żebyśmy wysyłali do Ciebie najnowsze promocje?
Tak nie za często - raz w miesiącu.

Super! Teraz będziemy Ci wysłać najnowsze promocje!

Coś poszło nie tak. Spróbuj raz jeszcze.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres email. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest PHU RIBENA MICHAŁ KUCZKOWSKI NIP: 589-173-29-53 z siedzibą Wygoda Sierakowska 208, 83-340 Sierakowice.