Dania 30 minutowe Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

Składniki / 5 porcji

  • Forma o wymiarach 10,5 x 19,5cm
  • 3 jajka
  • 100ml oleju
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cebula
  • 100g sera żółtego
  • 50g kurek
  • 50g szynki

Przyprawy*:

sól, pieprz

Przygotowanie

  • Kurki należy podsmażyć 7-8 minut na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać posiekaną cebulę.
    Całość oprószyć solą z pieprzem i smażyć do zarumienienia się cebuli. (Grzyby nie muszą być idealnie miękkie.)

  • Ser zetrzeć na średnich oczkach tarki, a szynkę pokroić w kostkę.
  • Jajka zmiksować z olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
    Na końcu do ciasta wmieszać kurki z cebulą, ser i szynkę.

  • Masę doprawić do smaku i przełożyć do natłuszczonej formy.

  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.

Wskazówki

Keks idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Cześć!

Co powiesz na to, żebyśmy wysyłali do Ciebie najnowsze promocje?
Tak nie za często - raz w miesiącu.

Super! Teraz będziemy Ci wysłać najnowsze promocje!

Coś poszło nie tak. Spróbuj raz jeszcze.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres email. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest PHU RIBENA MICHAŁ KUCZKOWSKI NIP: 589-173-29-53 z siedzibą Wygoda Sierakowska 208, 83-340 Sierakowice.