Składniki / >5 porcji

  • mąka 2 szklanki
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • marchew 4 szt
  • skórka pomarańczowa 3 łyżki
  • kokos 3/4 szklanki
  • ananas 3/4 szklanki
  • cukier 100 g
  • cukier brązowy 100 g
  • olej z pestek winogron 3/4 szklanki
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki

Przyprawy*:

sól 1/2 łyżeczki, cynamon 1 łyżeczka,

Przygotowanie

  • Jajka lekko ubić z cukrem, cukrem waniliowym lub wanilią, dodać oliwę i utrzeć wszystko na puszystą masę.

  • Mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon połączyć, dodać do masy utrzeć dokładnie.

  • Dodać startą marchew, kokos, skórkę pomarańczową i pokrojonego drobno ananasa. Wymieszać łyżką.

  • Formę (tortownicę z kominem) wysmarować masłem i oprószyć mąką i przelać ciasto.

  • Piec w 170 st. przez około 40-50 minut do suchego patyczka.

  • Udekorować skórka pomarańczową lub posypać cukrem pudrem.

Wskazówki

Można do ciasta dodać też rodzynki.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Cześć!

Co powiesz na to, żebyśmy wysyłali do Ciebie najnowsze promocje?
Tak nie za często - raz w miesiącu.

Super! Teraz będziemy Ci wysłać najnowsze promocje!

Coś poszło nie tak. Spróbuj raz jeszcze.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres email. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest PHU RIBENA MICHAŁ KUCZKOWSKI NIP: 589-173-29-53 z siedzibą Wygoda Sierakowska 208, 83-340 Sierakowice.