Składniki / 2 porcje
- 2 jajka
- 170 gram makreli w oleju
- 25 gram mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 gram sera żółtego
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
Przyprawy*:
szczypta soli i pieprzu
Przyprawy*:
szczypta soli i pieprzu
Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach
Cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić.
Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Masę połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli.
Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (można mniej, ale placki nie będą takie puszyste) i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta.
Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron.
(Powinny być zarumienione).
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu – na ręczniku kuchennym.
Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się jako główny posiłek lub szybka przekąska.
Co powiesz na to, żebyśmy wysyłali do Ciebie najnowsze promocje?
Tak nie za często - raz w miesiącu.