Składniki / 2 porcje

  • 2 jajka
  • 170 gram makreli w oleju
  • 25 gram mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 gram sera żółtego
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia

Przyprawy*:

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

  • Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach

  • Cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić.

  • Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.

  • Masę połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli.

  • Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (można mniej, ale placki nie będą takie puszyste) i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta.

  • Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron.
    (Powinny być zarumienione).

  • Odsączyć z nadmiaru tłuszczu – na ręczniku kuchennym.

Wskazówki

Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się jako główny posiłek lub szybka przekąska.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Cześć!

Co powiesz na to, żebyśmy wysyłali do Ciebie najnowsze promocje?
Tak nie za często - raz w miesiącu.

Super! Teraz będziemy Ci wysłać najnowsze promocje!

Coś poszło nie tak. Spróbuj raz jeszcze.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania informacji handlowej drogą elektroniczną zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną na podany w tym celu adres email. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest PHU RIBENA MICHAŁ KUCZKOWSKI NIP: 589-173-29-53 z siedzibą Wygoda Sierakowska 208, 83-340 Sierakowice.