Przygotowanie
Zupa:
- Warzywa myjemy, kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę, a pora w paski.
- W szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, przesmażamy 5 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zalewamy wodą – tyle, aby przykryła warzywa, dodajemy ziarnisty pieprz, jarzynkę do zup oraz liść laurowy.
- Gotujemy do miękkości, następnie liść wyjmujemy, dodajemy serki topione, gotujemy chwilę, aż serki się rozpuszczą, doprawiamy zupę gałką muszkatołową do smaku.
- Zestawiamy z ognia, miksujemy na krem- jeśli zupa będzie za gęsta dolewamy wody lub mleka i ponownie zagotowujemy, aż uzyska pożądaną dla nas konsystencję.
Kluseczki:
- Jajka wbijamy do miski, solimy, wsypujemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepujemy widelcem.
- Dodajemy pozostałe składnik i czosnek przeciskamy przez praskę, ponownie mieszamy widelcem, aż uzyskamy gęste jednolite ciasto.
- W rondelku zagotowujemy osoloną wodę, małą łyżeczką zmoczoną w wodzie – dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy do wrzątku, gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia, wybieramy łyżką cedzakową.
Wskazówki
Zupę rozlewamy na talerze, na wierzchu kładziemy kluseczki i podajemy.